Antistres terapija sa Ines

0
29
antistres terapija sa Ines
Want create site? With Free visual composer you can do it easy.

Za sve one koji žele nečim kreativnim da se bave, mogu se upisati na kurs keramike u zemunski studio Ines Janjić, perspektivne umetnice koja je diplomirala i završila master na odseku keramike Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, u Gospodskoj ulici. 12. i 13. decembra na prvom Božićnom trgu ispred hotela Radisson Blu Old Mill Hotel Belgrade u Bulevaru Vojvode Mišića br. 15 Ines će se predstaviti radionicom za decu za rad u glini i prodajnom izložbom. Ova dvadesetšestogodišnja umetnica pored skulptura, radi posude, vaze, nakit i drugo.Bavljenje keramikom je za nju  osoben zen moment, umirujućeg dejstva, gde ljudi,u skladu sa svojim individualnim sposobnostima, nezavisno od godina mogu da se opuste i zaborave na svoje probleme.

Ono što Ines trenutno  zanima su keramičke skulpture ljudskog poprsja sa jajolikim glavama, obično srednjih dimenzija. Njih je izložila na nedavno završenom Bijenalu keramike u galeriji RTS-a u Beogradu. Ona iako se vraća figuraciji odnosno ljudskoj anatomiji, nju radi na apstraktan način, bez realističkih obeležja, na sveden način. One deluju začudno, zagonetno, pune su misterije . Ines u svom radu predstavlja telesnost odnosno reprezentuje telo na svoj način.

Za nju je svaka nova skulptura sa svojim dominantnim likovnim elementima kao što su linija, boja, tekstura, forma,   dostizanje, ali  i oslobođenje od granica, odstupanje od zadate i očekivane norme. Keramičke skulpture za nju su fragmenti, sačuvani delovi njenih intimnih prostora i vremena. To su fizički ostaci, lični tragovi života, pređašnjih emotivnih stanja i iskustava, odnosno one predstavljaju emocije. Za Inesin rad glavno stilsko obeležje je ekspresionizam.

Za Ines je keramika  i neka vrsta platna, na kome može  da slika. Na sličan način su radili i slikari apstraktnog ekspresionizma to jest slikari akcije, enformela. Na primer, njihov predstavnik je  istaknuti umetnik  Vladislav Todorović – Šilja ( Kruševac, 1933.) čija se dela mogu videti na stalnoj izložbenoj postavci u školi “Lazar Savatić” gde je dugo godina radio kao likovni pedagog. Jedan od umetničkih postupaka koji su koristili je i brutalno curenje boje na sliku koja nema određeni predmet za motiv, odnosno glavni motiv je apstrakcija.

Upečatljivi crni namazi na Inesinim skulpturama kao da su strah od poništavanja identiteta, a pokret koji predstavlja je težnja za dijalogom.  Ines je umetnik koji nije tu da bukvalno objasni svoj rad, nego da otvori niz pitanja publici, ona nije tu da izda komandu i rešenje, da ponudi samo svoju likovnu istinu,nego da provocira debatu o umetnosti , gde će ljudi komunicirati iz različitih perspektiva.

Nije reč o samom predmetu skulptura, koji je naravno prisutan, nego o kompleksu, korpusu značenja, sadržaja, otvoreno mesto za različita učitavanja

Autor: Branka Milutinović, istoričarka umetnosti

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
SHARE

Ostavite komentar

Ostavite prvi komentar!

avatar
wpDiscuz