BOGOJAVLJENJE U ZEMUNU: Kaskader Slaviša prvi doplivao do časnog krsta u Zemunu!

1
112
Bogojavljenje

Posle liturgije služene u pravoslavnim hramovima širom Srbije i osvećenja Bogojavljenske vode, tradicionalno se organizuju manifestacije plivanja za Časni krst.

Bogojavljenska litija i plivanje za časni krst u Zemunu danas je na Zemunski kej i zaleđeni Dunav privuklo na desetine Zemunaca i Beograđana koji su, u prisustvu patrijarha Irineja, želeli da pruže podršku najhrabrijim i najizdržljivijim srpskim momcima u trci za časni krst.

Na današnji veliki praznik i crveno slovo – Bogojavljenje, zemunskim ulicama prošla je litija uz stihove pesme “Hriste Bože” i “Oj, Kosovo, Kosovo”…

…ali i apel svim građanima Srbije da se odazovu akciji podizanja spomenika junacima albanske golgote.

Kolona je nastavila ka Zemunskom keju uz taktove “Marša na Drinu” i “Marširala kralja Petra garda”.

Kolona koja je srpskim pesmama digla Zemun na noge, priključila se litiji na čijem je čelu patrijarh Irinej i sveštenstvu koje je pojalo tropar.

Nešto pre 12 časova na Zemunskom keju otkrivena je statua Bogojavljenskom plivaču, rad akademskog vajara Kristine Tripković, posle čega je građanima upućen poziv da daju priloge za izgradnju statue posvećene herojima albanske golgote.

Potom je usledio i tropar Bogojavljenja…

U trenutku kada su na Zemunski kej sa ikonom u rukama izašli plivači za bogojavljenski časni krst, nastalo je opšte oduševljenje  – pozdravljeni su usklicima…

Pohrlili su u ledenu vodu, a prvi je do krsta doplivao profesionalni kaskader Slaviša Ivanović.

– Svi smo pobednici, pobednik je svako ko je danas ušao u vodu… Kad mogu deca u Rusiji možemo i mi – našalio se Slaviša, koji nije skidao šajkaču sa glave sve vreme držeći visoko podignut Časni krst u rukama.

– Današnja trka posvećena je stradalnicima albanske golgote, srpskim herojima. Hvala im – rekao je ushićeno Slaviša objasnivši da je osećaj koji je doživeo plivajući danas za Časni krst bio fantastičan.

– Bilo je 330 prijavljenih za današnju trku, ali plivamo još od 1997, tako da je danas osećaj bio fantastičan – rekao je Slaviša ne krijući osmeh, zadovoljstvo i ponos zbog današnje pobede.

Izvor: Kurir

1
Ostavite komentar

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Selena Recent comment authors
najnoviji stariji najviše ocenjeni
Selena
Gost
Selena

Bravo Boško!