Bogorodičina crkva

0
7
Want create site? With Free visual composer you can do it easy.

Crkva Roždestva presvete Bogorodice Turska vlast je konstantno terorisala srpski živalj, tako da je to prouzrokovalo stalne migracije stanovništva iz južnog dela Srbije u Zemun. Drugi deo osamnaestog veka obeležio je porast srpske populacije u Zemunu i samim tim, pojavila se potreba za još jednom crkvom koje su inače pored verskog imale kulturnu, obrazovnu i celokupnu društveni ulogu. Osam zemunskih građana izjavilo je pred magistratskim većem, 10. septembra 1776. godine da će založiti svoje kuće za izgradnju crkve. Ova crkva je izgrađena 1780. godine, a osvećena 1783. godine.

Crkva je prvobitno sagrađena bez zvonika, ali je toranj uz manje probleme oko dozvola za gradnju ipak završen 1794. godine. Crkva je u stilu poznog baroka. Ikonostas je izradio piltor* Aksentije Marković koji je zahvaljujući svojim kvalitetnim radovima u duborezu dobio ugarsko plemstvo. Slikar Arsen Teodorović je islikao slike na ikonostasu u duhu klasicizma.

Od vrednijih umetničkih radova treba još istaći veliko platno zemunskog slikara Živka Petrovića „Sveti Sava i deca“. U crkvi se čuva i nekoliko starih crkvenih knjiga. Treba istaći da je crkva proglašena spomenikom kulture i predstavlja celinu sa Domom Srpske pravoslavne crkvene opštine sa kojom je na istoj parceli.

Srpski pravoslavni dom sagrađen je 1909. godine na parceli koja zauzima potez između Bežanijske, Svetosavske i Rajačićeve ulice. Po planu zemunskog arhitekte Koste Atanackovića-Stanišića, a inače je rađena u duhu romantizma. U ovoj zgradi se nalazila srpska škola i srpska pravoslavna crkvena opština.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
SHARE

Ostavite komentar

Ostavite prvi komentar!

avatar
wpDiscuz