Dejan Dimitrijević pobednik je današnjeg plivanja za časni krst u Zemunu

0
1
Want create site? With Free visual composer you can do it easy.

Dimitrijević je po četvrti put prvi došao do časnog krsta, a kao pobednik dobio je krst, plašt i SVEBOR medalju.

Nagrade mu je uručio patrijarh srpski Irinej, koji je prethodno služio liturgiju u hramu Svetog Nikolaja i predvodio litiju.

Patrijarh je osveštao Dunav i dao blagoslov plivačima, kojih je ove godine bilo 280.

U Dunav je bačen ledeni krst, u spomen žrtvama novosadske racije iz 1942. godine, a predsedniku SVEBOR saveza Srbije Cvijetku Stevanoviću uručena je gramata SPC za obnovu tradicionalnog plivanja za bogojavljenski krst, koji je u Zemunu održan 19. put.

Liturgiji, litiji i plivanju za časni krst prisustvovao je veliki broj građana, predstavnici opštine Zemun i princ Aleksandar Karađorđević.

Takmičari koji su plivali za časni krst, nosili su majice sa likom Vladimira Putina.

Na današnji dan proslavlja se uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u obliku goluba i glasa: “Ovo je Sin moj i Njega poslušajte”.

Kada je napunio 30 godina “dođe Isus iz Galileje na Jordan Jovanu da ga ovaj krsti. A Jovan mu branjaše govoreći: Ti treba mene da krstiš, a ti li dolaziš meni? A Isus odgovori i reče mu: Ostavi sada, jer tako nam treba ispuniti svaku pravdu. Tada ga ostavi. I krstivši se Isus iziđe odmah iz vode; i gle, otvoriše mu se nebesa, i vidje Duha Božijega gdje silazi kao golub i dolazi na njega. I gle, glas sa nebesa koji govori: Ovo je Sin moj ljubljeni koji je po mojoj volji” (Mt. 3, 13 – 17).

Tako se, pri Isusovom krštenju, Bog javio u tri ličnosti – Bog Otac je govorio sa neba, Bog Sin se krstio u Jordanu, a Bog Duh Sveti je sišao sa neba u vidu goluba nad Hristom. Taj trenutak predstavlja objavljivanje Bogočoveka i uvođenje Hrista u mesijansku misiju. Zbog toga se ovaj događaj slavi kao Bogojavljenje.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
SHARE

Ostavite komentar

Ostavite prvi komentar!

avatar
wpDiscuz