Gej parada

0
3
Want create site? With Free visual composer you can do it easy.

Parada. Sve više se priča o njoj. I ko će je posetiti i ko obezbeđivati i ko rasturati i kako. Međutim, meni je uočljivo da je najveći broj kako apologeta, tako i protivnika ovog skupa, mislim na najradikalnije, iz istog estetsko kulturološkog miljea. Ukoliko oduzmemo one koji paradu podržavaju ili osporavaju zbog ideologije ili aktivizma, ostaju nam oni, a takvih je, dakle, najveći broj na obe strane, koji svojim stavom žele bilo da budu urbani i in, bilo da dokažu svoju privrženost navijačkom ili već nekom drugom krdu. Ni jedni ni drugi nisu do kraja svesni zašto rade to što rade, a savršena paradigma takvih sa obe strane je javna ličnost koju ne možemo baš nazvati pevačicom. O, da, i ona je agresivno na jednoj od dve strane.

Jedna od najdubljih kontroverzi povodom cele gej problematike kod nas je njena, da se tako izrazim, sociološka neprihvatljivost. Kao argumente, manihejski opredeljeni protivnici ovakvog izbora navode brojne demografske, kulturološke, sociološke, a najglasnije i među najčešće pominjanim su religiozni argumenti. Nesumnjiva je neprihvatljivost homoseksualizma kao opredeljenja u svim klasičnim religijama zastupljenim u Srbiji ( hrišćanstvo, judaizam, islam). Međutim, treba naglasiti da se ovaj greh ni po čemu ne izdvaja od ostalih grehova, tačnije, nije veći grešnik homoseksualac ( muželožnik) od bilo kakvog drugog čoveka sklonog bludu ( savremena psihologija to naziva seksualnošću). Apostol Pavle u prvoj poslanici Korinćanima, glava 6, stih 9 i 10 kaže : “ni bludnici, ni idolopoklonici, ni preljubočinci, ni samobludnici, ni muželožnici, ni lakomci, ni lopovi, ni pijanice, ni opadači, ni otimači, neće naslijediti carstvo Božije”. Sada se postavlja pitanje ko od nas može reći da nije rob ni jednom od pobrojanih grehova ?

Da li pijanice, svojim masovnim paradama u Guči, Batočini ili gde već, zaslužuju da budu prebijani i zabranjivani ? Uh, kako bih rado odgovorio sa da, ali odgovor je, ipak, negativan. Ili lopovi i otimači, čiji se način života odavno već promoviše u javnosti kao “snalažljivost i smisao za biznis” ? Možda bludnici ili, opet, idolopoklonici ? Svi oni su mnogo više prisutni u javnosti i paradiraju mnogo masovnije i mnogo glasnije od onih čija je parada sporna. A ni ovde, u apostolskoj poslanici, homoseksualizam nije apostrofiran kao greh po bilo čemu drugačiji od ostalih navedenih. I ko onda može da se poziva na hrišćanstvo kada razbija glave na gej paradi ? Nemam ništa protiv razbijanja ideja, ali samo da na tome i ostane.

Održaće se parada, siguran sam. I biće odlično obezbeđena. Ali, siguran sam da ima i onih kojima se kamenovanje učesnika čini kao odlična stvar, koju će činiti in nomine Dei nostri. Takve ću podsetiti na Jevanđelje po Jovanu : ” Koji je među vama bez greha, neka prvi baci kamen”.

Siguran sam da će ovakav moj stav izazvati negativne reakcije na obe strane. Ali, kako kažu stari Firentinci, za koga gibelini kažu da je gvelf, a gvelfi da je gibelin, taj ima pravo.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
SHARE

Ostavite komentar

Ostavite prvi komentar!

avatar
wpDiscuz