Hram Svetog Ćirila i Metodija – Busije

1
250
Hram Svetog Ćirila i Metodija - Busije

Novo zemunsko naselje nastajalo je u periodu devedesetih godina prošlog veka. Veliki broj izbeglih i prognanih Srba je svoj dom i sreću našao ovde u Zemunu. Nekada njive donjosremske sada su postale veliko i lepo stambeno naselje.

Puno toga nedostaje, ali vredni ljudi vredno nadoknađuju sve gubitke koje su imali i sve nesreće koje su proživeli. Busije su 2004. godine doživele da se postavi temelj hramu božjem i da se 10. jula 2005. godine svečano podigne kupola i časni krst na tek izgrađeni toranj crkve.

Svečano osveštanje hrama i parohijskog doma bilo je na zavetnu slavu ovog naselja 24. maja 2006. godine. Opština je bila najveći donator crkvenih radova , i poklonila dva zvona ; jedno od 500 i drugo od 300 kilograma. Radovi na unutrašnjosti hrama i parohijskog doma su ubrzano završavani, tako da je pred kraj 2008. i početkom 2009. godine zaživela ambulanta Doma zdravlja Zemun na spratu parohijskog doma.

1
Ostavite komentar

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
dragan Recent comment authors
najnoviji stariji najviše ocenjeni
dragan
Gost
dragan

Sve donator do donatora, kao eto mi nemamo srpsku reč za taje, čin, kada bi ove neznanlice znale da se to zove darodoavac bilo bi bolje.