Izložba pod nazivom ” Divaj “

0
49
divaj

Izložba pod nazivom ” Divaj ” ( skraćanica od reči dizajneri i vajari ) na kojoj se može videti unikatni nakit ručne izrade Mihaila Jovanovića i skulpture vajara Ivana Gračnera traje u galeriji ” Stara galerija ” od 14. do 18. septembra.

Mihailo Jovanović ( 1940. Beograd ), već oko 40 godina se bavi ručnom izradom nakita od alpake.
Alpaka potiče od pribora za jelo iz srpskih građanskih kuća s kraja XIX i iz prve polovine XX veka. To je legura prvenstveno srebra, a zatim bakra, cinka, nikla i kadmijuma. U svom radu polazi od viljuške koju na tehnološki složen način transformiše u nakit ( narukvice, privesci, ogrlice, prstenje ) Mihailo u svojim radovima istražuje mogućnosti metala kao materijala.

Uočljivi su koloristički efekti i maštoviti prepleti koji asociraju na floru i faunu. Aplikuje u svoje radove zlato, poludragi kamen, biser, kristal Swarovski.
Ivan Gračner ( 1975. Kruševac ) , magistar vajarstva, predstavlja se skulpturama izrađenih od drveta i metala.

Umetnički osmišljenom intervencijom postiže maksimalnu izražajnost materijala. Gračnerove skulpture često “rastu uvis”, spajajući se i razdvajajući se. U svako skulpturi Gračner pronalazi privremenu tačku balansa, mira, ravnoteže. Usaglašavanje raznolikih odnosa likovnih elemenata se uvek iznova dešava u svakoj skulpturi. Sklad je samo trenutak u kome nam deluje da je tako.

Branka Milutinović, dipl. istoričarka umetnosti i kustoskinja

Ostavite komentar

avatar