Kuglanje

0
30
Kuglanje

Posle Drugog svetskog rata u Zemunu je osnovano i nekoliko kuglaških klubova. Prvi među njima bila je “Lokomotiva” (1949), a zatim su osnovani i “Tekstilac” (1951), “Naša krila” (1951), kao i “Vitez” (1953), koji je 1955. godine pristupio sportskom društvu “Zmaj”. Pri “Našim krilima” su uskoro izdvojena i dva posebna ogranka – sekcije, “Franjo Kluz” i “Rudi Čajavec”, a delovali su i kuglaški aktivi pri nekim većim zemunskim radnim organizacijama.

Sve te ekipe takmičile su se redovno na nivou Beograda, ali bez značajnijih rezultata. Kako je najveći problem kuglaških klubova u Zemunu bio nedostatak adekvatnih kuglana, oni su se jedan po jedan gasili. Prvo je rasformirana “Lokomotiva” usled prestanka rada matičnog sportskog društva, a njeni članovi su pokušali da nastave rad pod novim imenom “Železničar”, ali se uskoro i ovaj klub rasturio.

Ostavši bez kuglana, i “Tekstilac” i “Naša krila” su se ugasili, kao i ogranak ovog potonjeg kluba. “Franjo Kluz”, dok je drugi ogranak “Rudi Čajavec” prerastao u klub “Krilo” i nastavio rad pod patronatom Doma vazduhoplovstva, ali vise kao rekreativno društvo, bez takmičarskih ambicija. “Zmaj” je opstao još neko vreme i postigao značajan uspeh u sezoni 1963/64. godine kada su njegovi takmičari osvojili prvenstvo Beograda i drugo mesto na prvenstvu Srbije.

Ostavši bez kuglane i u velikim fmansijskim teškoćama, međutim, i “Zmaj” se rasformirao ubrzo potom, 1966. godine. Tokom 1979. godine osnovan je kuglaški klub “Zemun”. Doseljenici iz Dalmacije, koji su stigli u Zemun prvih poratnih godina, pritisnuti valjda nostalgijom, upražnjavali su na praznim ledinama Gornjeg grada boćanje, a 1979. godine su oformili i zvaničan klub pod imenom “Sutjeska”, koji je kasnije promenio ime u “Dinara”.

Poslednje decenije XX veka, kada je veliki talas izbeglica zapljusnuo Zemun, taj sport je dobio mnoge nove poklonike, pa je u gradu 2000. godine bilo čak pet boćarskih klubova! Najbolje rezultate postizao je boćarski klub “Zemun”, osnovan 1996. godine, kada je 16 igrača istupilo iz kluba “Dinara” i formiralo ovaj.

– Branko Najhold –

Ostavite komentar

avatar