Kupio deo keja za 36 miliona, pa od države dobio kredit u istoj vrednosti

0
1143
zemunski kej

Sportskoj akademiji Kočović koja je pre tri meseca za 36 miliona dinara kupila deo obale na Zemunskom keju, Fond za razvoj Republike Srbije nedavno je odobrio dugoročni kredit u identičnom iznosu. Akademija Kočević je firma u vlasništvu sina bivšeg gradskog funkcionera Dra­go­lju­ba Ko­čo­vi­ća.

dlukom Fonda za razvoj od 12 oktobra ove godine,  Sportskoj akademiji Kočović je odobren dugoročni kredit za ulaganje u nabavku opreme za sportske aktivnosti – fitnes, teretanu i trajna obrtna sredstva. Na ime hipoteke i jemstva odobrena im je isplata 36 miliona dinara.

Zanimljivo je da je za potpuno identičnu sumu novca, SA Kočevič sredinom jula kupila 600 kvadrata parcele uz šetalište na Zemunskom keju.

Ova kupovina izazvala je pažnju javnosti zbog činjenice da je kao gradsko građevinsko zemljište otuđen deo obale kao i to što je parcelu kupila firma u vlasništvu Marka Kočovića, sina Dragoljuba Kočovića, koji je u to vreme bio v.d. podsekretara Sekreterijata za sport i omladinu Gradske uprave grada Beograda.

Kako nam je u ovom sekreterijatu potvrđeno, Kočoviću je u međuvremenu istekao mandat i on više nije angažovan u Gradskoj upravi.

Kvadrat obale po ceni od 176 evra

U postupku javnog nadmetanja za prodaju parcele na keju učestvovalo je pet ponuđača a najveću cenu ponudila je Sportska akademija Kočović.

Iako je prema urbanističkom planu predviđeno da se na toj lokaciji gradi sportski kompleks, od pravnih lica koja su učestvovala u licitaciji jedino se akademija Kočović bavi sportom dok su među ostalim ponuđačima bile dve građevinske firme koje se bave pretežno izgradnjom stambenih objekata kao i jedna konsultantska kompanija.

Zemljište površine 600 kvadratnih metara na keju u Zemunu prodato je za 36 miliona dinara, odnosno za oko 300.000 evra. Početna cena za to zemljište bila je gotovo tri puta niža.

Na osnovu procene Uprave javnih prihoda grada Beograda utvrđeno je da kvadratni metar na ovoj lokaciji košta samo 176 evra, tj 13 miliona dinara za svih 600 kvadrata.

Zanimljivo je da prilikom procene nije razmatrana namena lokacije već je cena određena  poređenjem sa cenom građevinskog zemljišta u okolini.

Željko Moldovan iz Uprave javnih prihoda koji je radio procenu naveo je tada za Insajder da nije rađena prinosna metoda koja podrazumeva proračun eventualne zarade od objekta koji će biti izgrađen jer je to komplikovano za procenu.

„Za razliku od izgradnje komercijalnih objekata u kojima se prostor izdaje, sportski objekti su manje vrednosti i nemate precizne podatke o prihodima“ rekao je Moldovan.

Na konstatciju novinara Insajdera da se ipak ne može osporiti ogroman potencijal koji lokacija ima i na kojoj osim izgradnje sportskih terena postoji mogućnost izgradnje komercijalnih sadržaja, Moldovan je naveo da je  „licitacija pokazala tržišnu vrednost i da je on zadovoljan postignutom cenom“.

Na procenjenu vrednost uticala je i činjenica da je, zahvaljujući nebrizi ove i svih prethodnih vlasti, taj deo keja već decenijama ruiniran i zarastao u korov.

(Insajder)

Ostavite komentar

avatar