Odlazak Miriam Repič – Lekić

1
59
miriam repic lekic

Umetnica Miriam Repič – Lekić umrla je 1. decembra u 9o. godini u Zemunu. Miriam je poklonila  jedinstveni grb Zemuna u keramici Zavičajnom muzeju Zemuna. Zaslužna je  za osnivanje galerije „ Stara kapetanija”, ugledne umetničke galerije, koja već 30 godina postoji u našem gradu, kao i galerije „ Milena Pavlović – Barili” u Požarevcu. Bila je predsednica  značajnog zemunskog umetničkog udruženja –  Društva likovnih i primenjenih umetnika Zemuna.

Sagome su bile njene slike većih formata u obliku ljudske glave sa predstavom karakterističnog  velikog oka. Umetnica je u njima na likovan način  opisivala različite vrste ljudi i sama im je dala naziv . Sagome su bile često intenzivnih boja, a prva  je nastala 1967.godine u Rimu za vreme njenih studija umetnosti , izrezana u šper- ploči i zvala se ” Satir”. Od 1997. godine sagome izlaže  kao keramoplastiku.

Keramici , za koju smatrala da je jedan vid obojenog vajarstva, dala je znatan doprinos.  Specifični su bili tirkizna boja i razigrana ornamentika njenih omiljenih motiva sitnijih životinja (morskih konjica, riba, puževa…), figurina . Radila je  plakete, upotrebnu keramiku kao bokale u obliku sove, kutije i dr.  Slikala je kamenita mesta Crne Gore u kojima  se  pokazuje kao suptilni kolorista sa fino izbalansiranim prostornim planovima .

U Rimu je diplomirala je Akademiju Likovnih umetnosti  i Akademiju dekorativnih umetnosti, a tu se usavršavala u umetničkoj radionici za keramiku „Tanagra”.  Zavolela je rad renesansnog vajara Luke dela Robije  i Ivana Meštrovića, a u Zemunu je rado odlazila na umetnička okupljanja u atelje vajara Milisava Sunajca. Miriam Repič – Lekić  je  živela u Zemunu od 1949. godine. Rođena je 1925. godine u Vitomarcima – u Ptuju. Imala je brojne grupne i samostalne izložbe, od kojih retrospektivnu 1990. godine u galeriji „ Stara kapetanija” u Zemunu. Višestruko je nagrađivana  za svoj doprinos umetnosti, kao i društveni angažman. Bila je udata za poznatog novinara Nikolu Lekića.

Autor: Branka Milutinović, istoričarka umetnosti

Ostavite komentar

1 KOMENTAR na "Odlazak Miriam Repič – Lekić"

avatar
najnoviji stariji najviše ocenjeni
Cile
Gost

Stara kapetanija poznatija po Rodićevoj kafani nego po galeriji. Šteta, mada mi to oko liči na oko masona.