Održan čevrti ekumenski susret zborova crkvenog pevanja

2
106
Crkva Uznesenja Blazene djevice Marije

U župnoj crkvi “Uznesenja Blažene Djevice Marije” u Zemunu, 18. oktobra održan je čevrti ekumenski susret zborova crkvenog pevanja. Crkva je bila popunjena bez slobodnog mesta. Nakon kratkog obraćanja domaćeg župnika Joze Duspare započeo je četvrti ekumenski susret. Što se samog programa tiče, koncert su otvorili članovi zbora “Sv. Cecilija” iz Zemuna.

Oni su, kao domaćini, a pod dirigentskom palicom gospođice Mine Bošnjak i uz pratnju na orguljama od strane gospođe Kristine Vučić, izveli kompozicije “Pristupite vjerni” Dž. E. Vejda, “Ave Marija” J. S. Baha, “Klanjam ti se smjerno” F. Šuberta i “Božansko srce” nepoznatog autora. Umjetnički ansambl “Kralj Petar Prvi” iz Beograda je zatim pod dirigentskom palicom Miloša Markovića izveo Vizantijski napjev “Hristos anesti”, odlomak iz liturgije Bogorodice Djevo (Teodor Papakonstantinou) i ruski napjev S. Rahmanjinova. Nakon toga je mešoviti zbor “Tilia” iz Stare Pazove, a koji vodi Ana Đurđević, izveo numere “Hoću o Isusu da pevam”, “Gde je moj Isus”, “Gle takav sam”, “Kralj nebeski”, “Svetim Duhom ispuni nas”, “To ja, Gospode moj” i “Oče naš”.

U nastavku programa nastupio je mješoviti zbor “Harmonija” iz Novog Sada sa kompozicijama “Svjatij Bože”, “Dostojno jest”, “Aliluja”, “Vo carstviji Tvojem” i “Da ispolnjatsja”. Ovim horom diriguje Vesna Kesić Krsmanović. Svoj program sledeći je izveo ansambl “Zlatne godine” iz Velike Gorice pod vođstvom Siniše Beloševića a pod dirigentskom palicom Tomislava Fratrića, a njega su činile pjesme “Zdrava devica”, “Ave Marija” i starohrvatski korac “Isuse naš”.

Program je zatvorio Srpski vizantijski zbor “Mojsije Petrović” iz Beograda kojim diriguje Nikola Popmihajlov. Oni su izveli osmoglasnu stihiru Uspenja presvete Bogorodice “Bogonačelnim manovenijem”, “Hristos voskrese (glas 5.) i Tropar Pashe. Nakon službenog dela programa, prisutnima se ponovo obratio rimokatolički sveštenik Jozo Duspara i istakao tom prilikom da je ponosan što je domaćin jednog ovakvog događaja. Nakon toga, nekoliko prigodnih reči uputili su i Nadbiskup Beogradski, Stanislav Hočevar, pravoslavni sveštenik Nikola Soldatović i predstavnik Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama Gavrilo Grban.

Opštinu Zemun je ovom prilikom predstavljao Stevan Rodić, član opštinskog veća. Ono što je poseban kuriozitet susreta jeste zajednička izvedba molitve „Oče naš“, koju su izgovorili svi učesnici zajedno. To se, svakako, drastično kosi sa kanonima pravoslavne Crkve, koji pod pretnjom ekskomunikacije zabranjuju obavljanje zajedničkih molitvi sa inovernima, što, svakako, ne bi trebalo previše da zabrine one učesnike koji na ovakvim skupovima predstavljaju pravoslavlje- sam patrijarh Irinej se oglasio ekumenistom, tako da se niti u jednom segmentu njegovo ovakvo opredeljenje ne kosi sa izjavom na ovom skupu prisutnog nadbiskupa Stanislava Hočevara o tome da, ukoliko žele u Evropsku Uniju, Srbi moraju da se odreknu svetog Save.

Ako je suditi po ovom zahtevu, crkvena Srbija je već u Evropskoj Uniji.

2
Ostavite komentar

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
urosevicrasaŠone Odžaci Recent comment authors
najnoviji stariji najviše ocenjeni
Šone Odžaci
Gost
Šone Odžaci

Ne znam čemu ovakav naslov? Kakvu veru su prodali? Ima li tu vere? Ako postoji ikakva vera, i jedan promil, zašto se ne oforme narodne kuhinje za sve više gladnih? Zašto crkva javno ne ekskomunicira tajkune, starlete, uzrabljivače i sve koji rade narodu o jadu? Zašto se ne postupa po zapovesti Isusa hrista “Idite i naučite sve narode” i ne zadje u narod i ne pouči ga se kako treba verovati i služiti Bogu? Pre bi se ovo sve moglo nazvati skupom horova dve nevladine organizacije koje žive same za sebe (Mada se Caritas, po rečima Obrenovčana najbolje pokazao tokom… Ceo tekst »

urosevicrasa
Gost
urosevicrasa

Sta voze nase vladike , kakve kuce sa bazenima imaju ,koliko ima homoseksualaca , zar oni ne/prodali veru . Sve naplacuju od siromasnog naroda i krstenje , svadbe , sahrane ,,, oni su se otudili od naroda svog ,,,