Overe potpisa samo kod javnih beležnika

0
26
javni beleznici

Overe potpisa, rukopisa i prepisa od danas  obavljaju samo javni beležnici u gradovima i opštinama za čije su područje izabrani, jer ti poslovi prelaze u njihovu isključivu nadležnost, a isto važi i za overu potpisa u vezi sa predlogom kandidata za predstojeće predsedničke izbore.

Tim povodom Gradska opština Zemun izdala saopštenje tim povodom:

Poštovani sugrađani, obaveštavamo Vas da od srede, 1. marta 2017. godine svi poslovi overe potpisa, rukopisa i prepisa prelaze u nadležnost javnih beležnika u skladu sa Zakonom o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa („Sl.glasnik RS“, br. 93/2014 i 22/2015).

Ministarstvo pravde Vlade Republike Srbije saopštilo je da je Zakonom o overi potpisa, rukopisa i prepisa predviđeno da od 1. marta, u gradovima i opštinama za čije su područje izabrani javni beležnici, poslovi overe potpisa, rukopisa i prepisa pređu u njihovu isključivu nadležnost.

Zakonom o overi potpisa, rukopisa i prepisa, koji je usvojen u avgustu 2014. godine, predviđeno je da u gradovima i opštinama u kojima nisu imenovani javni beležnici, te poslove nastavljaju da obavljaju osnovni sudovi, sudske jedinice, prijemne kancelarije osnovnih sudova, kao i opštinske uprave.

U Srbiji javnobeležničke poslove obavljaju 162 javna beležnika, ali i dalje postoji 12 područja osnovnih sudova za koje nije imenovan javni beležnik, pa će u tim područjima sudova i dalje poslove overe obavljati sudovi i opštinske uprave, kao što su to činile do sada.

Inače, pored imenovanih javnih beležnika, ovlašćenje za overe potpisa imaju i zaposleni u kancelariji javnog beležnika – javnobeležnički pomoćnik, saradnik i pripravnik, te će poslove overe od danas obavljati više od 400 lica.

Ostavite komentar

Ostavite prvi komentar!

avatar