Panonski mornar Mario Leone Bralić

0
159
mario leone bralic

ario Leone Bralić ( 1955. Zemun ) ove godine će nizom izložbi obeležiti 40 godina svog umetničkog stvaralaštva u oblasti fotografije. Bavi se dizajnom,filmom i marketingom.

Svetski putnik, član je ULUPUDS -a i Društva likovnih i primenjenih umetnika Zemuna, jedan  od 20 CANON-ovih ambasadora u svetu. izlagao je svoje fotografije na izložbi pod nazivom  „ Duh obala” od 9. do 12. marta na  Sajmu nautike, lova i ribolova.

mario leone bralic

Mario  često fotografiše „ svetle pejzaže” gde je samo nebo granica.  Leone  izabira njemu omiljenu temu broda – jedrilice, njene izrade na obali,  ali je prikazuje i na moru. Kroz motiv jedrilice  istražuje niz mogućnosti njene likovne vizualizacije. Ima osećaj za  rešavanje prostora, planova u fotografiji, ali i za bojene odnose.

U njegovim fotografijama ima duha mira i lepote spokoja, ali i dramatičnosti. Kroz fragmente , kadrove fotografija pokušava da uhvati celovitost. U njima se susreću sadašnjost  i prošlost,  istorijsko i savremeno.

Fotografija je Mariovo čulo kroz koju beleži trenutak dodira s viđenim, i  svedočanstvo je  njegove duhovne snage koja nudi i posmatraču da otkrije samo njemu osobena značenja .

Mario Leone Bralić je zreo umetnik koji daje svoj lični pečat beogradskoj umetničkoj fotografiji, i šire.

mario leone bralic

On se kroz fotografiju otkriva kao nesputano ljudsko biće, večiti moreplovac u potrazi za svojim mestom pod suncem, svojom istinom,  koji čeka povoljan vetar da raširenim jedrima plovi po beskonačnim daljinama, vraćajući se izvorima koji su ga rodili.

Branka Milutinović, dipl. istoričarka umetnosti i kustoskinja

Ostavite komentar

Ostavite prvi komentar!

avatar