Prolećna izložba u galeriji Stara kapetanija

0
110
zemun

Prolećna izložba je najstarija likovna manifestacija u Zemunu, prvo se održavala kao Osmomartovska izložba u galeriji Doma vazduhoplovstva u Zemunu. Od 1999.godine do danas se održava u Umetničkoj galeriji ” Stara kapetanija”.

Ova izložba  tradicionalno okuplja članove Društva likovnih i primenjenih umetnika Zemuna i svaka je žirirana. Izložba traje do 21. maja.

Na ovogodišnjoj izložbi upečatljive su apstraktne kompozicije žena umetnica, portreti , predstava figure čoveka, pejzaži… Od zastupljenih tehnika korišćeni su ulja na platnu, akril, digitalna i analogna fotografija, akvareli, enkaustika, kamenina, grafika, tuš, kombinovana tehnika, kompjuterski 3d prikaz, kaligrafija, radovi izrađeni u kamenini.

U likovno – tematskoj raznovrsnosti, kao i generacijskoj , umetnici, njih 36,  na Prolećnoj izložbi Društva likovnih i primenjenih umetnika Zemuna u Umetničkoj galeriji „ Stara kapetanija ” afirmišu osobenost pristupa u svojim delima . Stvaralaštvo ovih umetnika, se menjalo tokom vremena, to je konstantan proces transformacije. Iz igre kolorita, plastičnosti, tekstura, faktura, linija, površina neočekivano se pojavljuju i one skrivene dimenzije njihove umetnosti.

Upravo likovna istina njihovih ostvarenja čini da se vide na izložbi lični dometi svakog ponaosob. Likovna istina utiče na posmatračevu mentalnu i afektivnu , ali i konativnu ravan.

Ko sam ja?  Kakav je moj odnos prema svetu? A prema lepoti?  su samo neka od pitanja koje umetnici , ali i posmatrači  postavljaju u odgonetanju značenja umetničkog dela.

To je njihov  zajednički hod  na nepresušnoj stazi umetnosti u  tragalaštvu za smislom I suštinom.

Branka Milutinović, kustoskinja i dipl. istoričarka umetnosti

Ostavite komentar