Računi za vodu do 30.000 dinara po domaćinstvu

0
77
racuni za vodu
Šaht u kome se nalazi sporni zajednički vodomer (Foto B. Vasiljević)

Stanari u blizini PIK „Zemun” uz redovne račune za vodu koju troše u svojim kućama već šest meseci plaćaju i takozvani rastur vode koji bi, tvrde, trebalo da izmiri kombinat

Već šest meseci žitelji naselja „13. maj” u Zemunu, njih 165, na svoje adrese dobijaju dva računa za vodu. Jedan redovni, na kome je navedeno koliko su stvarno potrošili, a drugi je račun za takozvani rastur vode koji po porodici iznosi i do 30.000 dinara.

Taj rastur vode, kako tvrde žitelji, nije nastao zbog neracionalne potrošnje dragocene tečnosti, već moraju da plate i ono što je potrošio PIK „Zemun” sa kojim dele isti vodomer. U poslednjih nekoliko meseci obraćali su se opštini Zemun, gradskim odbornicima, JKP „Vodovod i kanalizacija”, PIK „Zemun”… Kako problem nije rešen, odlučili su da javno protestuju i kombinatu „zavrnu” zajedničku slavinu.

– Prvi račun za rastur vode dobili smo u novembru prošle godine. Pošto znamo da mi nismo mogli da potrošimo po 40, 50 kubika vode mesečno, pokušali smo da utvrdimo odakle to potiče. Obavestili smo „Vodovod” i saznali od njih da postoje dva nelegalna potrošača – ogroman kompleks „PIK Zemun” i zgrada PIK-a u kome je istureno odeljenje Osnovne škole „Ilija Birčanin”. Njima je „Vodovod” uputio opomene i naložio da ugrade vodomere – objašnjava Snežana Stanković, žiteljka naselja „13 maj”.

Problem je nastao od kada je PIK „Zemun” u stečaju.

– Deo objekata oni iznajmljuju „Knez agraru”, ali kako su nam rekli u ovom preduzeću oni redovno izmiruju sva svoja dugovanja PIK-u. Nije nam jasno zašto u PIK-u tvrde da nemaju novca da plate ugradnju vodomera i tako reše i naš, ali i njihov problem – kažu stanari.

Žitelji ovog naselja, čije je zgrade od 1946. do 1948. godine gradilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, imali su decenijama problema sa vodom.

Od 2004. do 2016. vodu su plaćali uplatnicama „Infostana”. Računi su bili od 700 do 800 dinara po članu porodice.

– Krajem 2015. uspeli smo da izdejstvujemo da nam se ugrade individualni vodomeri, ali smo mi to platili. Međutim, nikakav ugovor o njihovoj ugradnji nismo dobili. Pošto živim sama, za deset meseci platila sam 2.000 dinara za vodu potrošenu preko individualnog vodomera, a za isti taj period za rastur 12.580 dinara. Kod drugih komšija ti računi su i veći pa neki mesečno moraju da plate i po 30.000 dinara za rastur – kaže Biserka Tončić, iz naselja „13. maj”.

Kontaktirali smo i Miladina Stamenkovića, stečajnog upravnika PIK „Zemun”, ali je on rekao da nije ovlašćen da govori o preduzeću jer je stečajni postupak u toku i o tome obaveštenja daje Agencija za licenciranje.

Nelegalna vodovodna mreža

U naselju „13. maj” postoji nelegalna vodovodna mreža koja nije u nadležnosti ovog preduzeća, objasnili su u „Vodovodu”.

– Da bismo mogli da očitavamo stanje i naplaćujemo vodu, na mestu gde je interna mreža priključena na gradsku mrežu postavljen je glavni vodomer. Gde je na jednom vodomeru više potrošača, ukoliko postoji razlika između potrošnje očitane na glavnom vodomeru i zbira potrošnje iza glavnog vodomera, svi registrovani potrošači dobijaju fakturu prema potrošnji i fakturu za rastur i dele ga svi korisnici na jednake delove – kažu u „Vodovodu” i ističu da objekti PIK „Zemun”, u okviru naselja „13. maj”, nisu registrovani kao potrošači.

– Utvrdili smo da PIK „Zemun” ne poseduje merni uređaj. Posle njihovog odbijanja da vodomer postave kako bi mogli da ih registrujemo kao potrošače, mi smo protiv njih predali prijavu nadležnim inspekcijskim službama – kažu u „Vodovodu”.
Žitelji kažu da je nekada ovde bio lokalni vodovod za čije je održavanje bila zadužena opština. U jednom trenutku došlo je do pripajanja na gradsku mrežu, ali datum prijema nije registrovan nigde.

– Nismo se mi sami pripojili, već je to uradila ili opština ili PIK, a mi smo uvek plaćali vodu, jedno vreme i samom PIK-u. Nije jasno kako smo mi onda nelegalni – ističe Violeta Ranđelović, žiteljka „13. maja”.

(Politika)

Ostavite komentar

Ostavite prvi komentar!

avatar