Radikali jurišaju na Zemun, a „Dosta je bilo” na centralne opštine

5
83
izbori 2016

– Šešelj uveren da će SRS ponovo preuzeti nekadašnje uporište. – Dvocifrenu podršku građana u centralnim opštinama očekuje i pokret „Dosta je bilo”

ko se može suditi prema raspoloženju na društvenim mrežama, radikali su favoriti da osvoje većinu odborničkih mesta u opštini Zemun. Njihov lider Vojislav Šešelj uveren je da će posle predstojećih izbora Zemun ponovo biti radikalski. Кao argument navodi da se ova opština najviše razvijala kada su radikali 1996. godine osvojili vlast, ali ne želi da komentariše da li će ga njegov sin Aleksandar koji je nosilac liste SRS-a u Zemunu naslediti na čelu opštine.

Po internim stranačkim istraživanjima radikali u Zemunu imaju više od 10 odsto podrške građana. Nikola Nikodijević, predsednik Gradskog odbora SPS-a, smatra da radikali imaju samo teoretske šanse da osvoje Zemun.

„Naprednjaci u tom delu Beograda imaju veliku podršku naroda i sve osim njihove ubedljive pobede bilo bi veliko iznenađenje”, navodi Nikodijević.

Čini se da naprednjaci, ipak, najviše energije troše na Vračaru. Ide im u prilog i to što je u finišu izborne kampanje Ministarstvo finansija podnelo prijavu protiv Branimira Кuzmanovića, bivšeg predsednika opštine Vračar, i Tijane Blagojević, sadašnje predsednice. Budžetska inspekcija ovog ministarstva utvrdila je da je Кuzmanović, koji je generalni sekretar Demokratske stranke, zaposlio 24, a Blagojevićeva tri osobe navodno ne poštujući zakon. Na ove napade u DS-u nisu zvanično reagovali iako ova partija najjači i najorganizovaniji opštinski odbor ima upravo na Vračaru.

Ali, prijatno iznenađenje izbora u toj opštini mogao bi da bude SPS. Ime sa ove liste koje je posebno poznato Vračarcima je Dragi Lukić, direktor OŠ „Svetozar Marković” sa Neimara. Lukić je na čelu ove osmoletke više od dve decenije. On, kako saznajemo, uživa veliko poverenje ne samo među roditeljima đaka, već i među drugim Vračarcima – što zbog uspešnog vođenja škole, što zbog brojnih akcija koje je organizovao. Lukić je i ranije bio na izbornim listama SPS-a, ali je tek sada, verovatno zbog te lokalne popularnosti, skočio u sam vrh – do broja tri.

Zvučna imena na Zvezdari ima DS, gde se osim Edipa Šerifova, predsednika opštine, nalaze i dva bivša ministra Dragan Šutanovac i Dragoslav Šumarac, kao i nekadašnji predsednik te opštine Milan Popović.

„Ne znam da li ću biti odbornik jer je moj cilj da budem narodni poslanik. Ali, ukoliko osvojimo najviše glasova, novi-stari predsednik opštine biće Šerifov”, naglasio je Šutanovac za „Politiku”.

Na društvenim mrežama se spekuliše da bi iznenađenje ovih izbora u više beogradskih opština mogao da bude pokret „Dosta je bilo”, što su za naš list potvrdili i u pokretu. Prema istraživanjima u koja su imali uvid, njihova lista bi mogla da osvoji više od 10 odsto na Starom gradu, Vračaru, Savskom vencu i u Novom Beogradu.

– Liste jedino nismo predali u Sopotu, Surčinu, Barajevu i Mladenovcu. U svim opštinama u kojima smo ih podneli očekujemo dobar rezultat, osim možda u Grockoj jer smo tu malo kasnili sa aktivnostima – istakli su u ovom pokretu koji će na Voždovcu predvoditi Dušan Pavlović, profesor FPN-a, a na Čukarici njihov lider Saša Radulović.

———————————————————–

„U inat” i svim srcem na mandate

Za naklonost sugrađana boriće se i veliki broj grupa građana koje u prvi plan ističu lokalpatriotizam. U tome naročito prednjače Zvezdara, Novi Beograd, Zemun i Lazarevac. Na Novom Beogradu osim grupe građana Aleksandra Šapića liste su predale i grupe „Za Bežaniju, Bežanijsku kosu, blokove i Ledine” i „U inat – složno za Novi Beograd”. Na Zvezdari će se za mandate takmičiti i grupe „Za bolju Zvezdaru – Moja Zvezdara”, „Mirijevo” i „Složno za Zvezdaru”. U Zemunu se grupe građana oslanjaju i na emocije pa će tako pred biračima biti liste „Srpska krajina u srcu” i „Zemun stvar srca”. U Lazarevcu pored grupa „Lazarevac naša kuća” i „Кlub ljubitelja Lazarevca”, koje već učestvuju u radu lokalne skupštine, odbornička mesta merkaju i predstavnici grupe građana „Za Lazarevac kakav zaslužuješ”.

Autor: D. Aleksić – D. Spalović

5
Ostavite komentar

avatar
4 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
BobaBata CobeЈованФилипBorko Recent comment authors
najnoviji stariji najviše ocenjeni
Borko
Gost
Borko
Филип
Gost
Филип

За вучића никад више уништили су нам општину жао ми је што сам икад гласао за тог филиранта. Кад погледам само је Војвода радио нешто позитивно у Земуну. ШЕШЕЉ 7.

Јован
Gost
Јован

Једини избор – др. Војслав Шешељ

Bata Cobe
Gost
Bata Cobe

Ja sam rođeni zemunac, živim u Zemunu pola veka. Od 1990. godine i pojave višestranačkog sistema, najgore godine za Zemun su bile one kada je SRS bio na vlasti u Zemunu. Svi ROĐENi, ponavljam ROĐENi Zemunci će se sa ovim sigurno složiti, a vrlo dobro se zna ko čini glasačko telo SRS-a na teritoriji opštine Zemun. Znači, nikada za SRS u Zemunu. Hvala.

Boba
Gost
Boba

U pravu si ali SNS je još gori. Glasam za Dveri.