Sinagoga

0
9
Want create site? With Free visual composer you can do it easy.

Postoji podatak da je Marija Terezija svojom odlukom 1753. godine dozvolila Jevrejima da žive u Zemunu i da imaju svoju opštinu. Pre toga se Jevreji u Zemunu nisu izjašnjavali, a od tada se spominju Aškenazi, nemački jevreji i Sefardi, turski Jevreji. Broj Jevreja u Zemunu se kretao u zavisnosti od opšteg stanja i odnosa između velikih sila. Najveći broj Jevreja bi dolazio iz Srbije bežeći pred turskim terorom i naseljavao se u Zemunu.

Sinagoga kakvu danas imamo je nastala 1850. godine i napravili su je Aškenazi.

Pored sinagoge je škola koja je takođe podignuta u tom periodu. Sefardi su podigli svoju sinagogu 1871. godi- ne, međutim ova sinagoga je 1944. godine porušena, ironije radi, od strane savezničkih bombardera. Broj Jevreja se u Zemunu posle Drugog svetskog rata sveo na minimum, dok su mnogi svoj dom potražili u novoosnovanoj državi Izrael. Jevrejska opština je zbog nemogućnosti održavanja 1956. godine prodala opštini Zemun sinagogu u ulici Rabina Alkalaja.

Treba napomenuti da je Rabin Juda Alkalaj (1798-1878), za vreme života u Zemunu napisao više važnih dela vezanih za život Jevreja, između ostalog i delo u kome piše o osnivanju Izraela i povratku Jevreja u Palestinu i sveti grad Jerusalim. Roditelji Doktora Teodora Hercla, tvorca novog Izraela, živeli su u Zemunu, a osnovnu ideju za stvaranje nove države može se reći poneo je odavde iz Zemuna. Danas se na zemunskom groblju mogu videti grobovi dede i babe čuvenog doktora Teodora Hercla tvorca savremenog Izraela.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
SHARE

Ostavite komentar

Ostavite prvi komentar!

avatar
wpDiscuz