Taurunum bojsi poklonili 860 evra Dečanima za kupovinu sokola

0
18
Taurunum boys

Navijači FK Zemuna, poznati kao Taurunum Bojsi, poklonili su manastiru Visoki Dečani sumu od 860 evra.Taj novac će biti iskorišćen za kupovinu sivog sokola kao vid podrške obnavljanju sokolarske tradicije u manastiru Visoki Dečani. U manastiru Visoki Dečani nalaze se mošti svetog kralja Stefana Dečanskog, čiji spomen proslavljamo danas. Sveti kralj je čuvao manastir kroz istoriju, a posebno treba istaći događaj iz vremena turskog ropstva, kada je manastir trebalo da bude pretvoren u džamiju.

U to ime okupili su se brojni turski velikaši, imami i hodže i sve je bilo spremno za ceremoniju pretvaranja manastirske crkve u džamiju- prethodno su proterani monasi kojima je ponuđeno da se poturče, što su oni odbili. Dakle, manastir je ostao prazan od pravoslavnih, pun Turaka i ništa nije, kako se činilo Turcima, moglo da stane na put stvaranju još jednog islamskog verskog objekta.

Međutim, Turci su zaboravili na svetog Kralja koji je ostao da čuva svoju zadužbinu- neposredno pre nego što je trebalo da izgovori islamsku mantru kojom započinje obred, pred ulaskom u manastir već zastrt ćilimima, glavni imam je nastradao tako što se kamena figura grifona- stražara otkinula sa zida i zdrobila mu glavu, rasuvši je u delove po okupljenim Turcima. Potom je, kaže predanje, nastupilo takvo olujno nevreme da su uspaničeni Turci, bežeći, mnogi nastradali u nabujaloj Bistrici.

Od tada se nisu usuđivali da skrnave manastir. Dečani su, danas, u goroj situaciji nego za vreme Turaka- nije malo pravoslavnih koji ovaj manastir nazivaju pravom razbojničkom jazbinom. Njegovi monasi, na čelu sa igumanom Savom Janjićem, čvrsto rade na promociji državnosti Republike Kosova, prvi su prihvatili dokumenta ove kvazirepublike, a imaju više nego prisan odnos sa šiptarskim političkim finkcionerima.

Monaštvo ovog manastira bilo je udarna pesnica pri proterivanju legalnog episkopa raško – prizrenskog, gospodina Artemija, koji se, sa svojim monaštvom i dan danas nalazi u egzilu, sa teritorije Kosova i Metohije, instalirajući pritom „kooperativnog“ Teodosija na episkopsku katedru. Kao i Turci nekad, današnji dečanski uzurpatori zaboravljaju na svetog kralja, čiji spomen danas proslavljamo.

Ukratko, namera zemunskih navijača je više nego plemenita. Nažalost, današnjim dečancima ne fali novca – mogao se on mnogo korisnije upotrebiti umesto da se daje nosiocima šiptarskih dokumenata i podanicima Republike Kosova.

Ostavite komentar

avatar