Veliki uspeh srpskih harmonikaša u Rusiji

0
14
zemun

Na nedavno završenom muzičkom takmičenju ”Harmonija” u ruskom gradu Belgorodu, grupa srpskih harmonikaša postigla je sjajne rezultate. Među 370 solista, Grand prix je pripao Dragu Gariću, učeniku II razreda SMŠ ”Kosta Manojlović” u Zemunu. U istoj kategoriji, njegova koleginica Jelena Keljać, takođe učenica II razreda, osvojila je II mesto, dok su oboje nastupili i u kategoriji kamernih ansambala, te su Jelena i kolega Aleksa Mirković, učenik IV razreda u istoj školi, kao duo ”Astrum” pobedili u kategoriji ansambala, dok su odmah ispod njih Drago i Aleksa, koji su, kao duo ”Olimp”, osvojili prvo mesto.

Na takmičenju je nastupilo 88 kamernih ansambala. Ovi učenici su u klasi mr Danijele Rakić, koja je u toku održavanja festivala održala i master klas za učesnike u disciplini harmonike.

– Jako smo srećni, ovo je veliki uspeh za nas, našu školu, i opštinu Zemun, koja nas je i finansijski podržala.

-Puno motivacije nam daje kada vidimo da se u našoj zemlji ulaže i u kulturu- rekao je Mirković, dok Jelena dodaje: U Rusiji smo imali prilike da sviramo u Belgorodskoj filharmoniji, kao pobednici, što je velika čast za nas.

Mladi Garić kaže da mu ovo nije prvi Grand prix, ali da je svakako najznačajniji, jer su ruski harmonikaši najbolji na svetu (posle srpskih, dodaje kroz šalu). Profesorka Rakić je prezadovoljna uspehom svojih učenika, a posebno joj je zadovoljstvo što su upravo oni nastupili prvi u Srpskom kulturnom centru u Belgorodu, koji je pre nekoliko dana zvanično otvorio srpski ambasador u Rusiji.

Ostavite komentar

avatar