Vešanje iz strasti: Kulminacija morbidne ljubavi Informera prema Vučiću

0
44
vucic

Naslovne strane Informera nisu tek primer profesionalnog beščašća, kršenja zakona i ljudskih prava, niti zabavan sadržaj kojem čovek može samo da se nasmeje uz jutarnju kafu.

One su pre svega opasne i uvek imaju vrlo konkretne posledice. Bilo da opisuju veličinu i težinu premijerovih reproduktivnih organa ili da mu stavljaju omču oko vrata.
Petak, 17. februar 2017, sasvim je specifičan dan u istoriji srpskog žurnalizma. Jer baš se tada na kioscima pojavila naslovna strana koja je i najnevernijima konačno dokazala da srpski tabloidi nisu ni nalik svetskim, da su duboko zagazili iza granice koja se ne prelazi i da tu više nema govora o bilo kakvom informisanju.

U onome čime se Informer tog petka predstavio publici, više nema ni naznake uravnoteženog, profesionalnog, informativnog, pa – recimo to – ni normalnog. Foto-montaža na kojoj je oko vrata Aleksandra Vučića zavezan konopac spreman za vešanje, uz naslov „Da li je ovo kraj Vučića“, po mnogima više liči na poziv na suicid nego na apel za Vučićev život; na sprdačinu, pre nego na politički stav; na degradaciju čitalaca, pre nego na nešto što bi trebalo da ih inspiriše i probudi.

vucic
FOTO: Informer

Takav i toliki iskorak iz realnosti u svakom je slučaju neoprostiv.

Naslov „Istina je, svi su se ujedinili da mu skinu glavu“ spada u domen laži – druge reči tu nema. Jer, Informer nema nikakve, ama baš nikakve, dokaze za tvrdnju da su Tomislav Nikolić, Vuk Jeremić, Saša Janković, Saša Radulović i Dragan Šutanovac ujedinjeni u želji da obese aktuelnog premijera ili da ga liše glave. Jedno je, naime, politička borba, a drugo zavera za ubistvo – na šta upućuje ova tabloidna „ikebana“ Dragana J. Vučićevića.

Konačno, poruka „Narode, diži se, lopovi hoće da se vrate na vlast i unište Srbiju“ pravi je – par excelance – poziv na rušenje ustavnog poretka (što prilično apsurdno zvuči u slučaju tabloida koji je za isto to krivično delo ranije optuživao druge). Takođe, tu je u pitanju neopravdano uznemiravanje i zastrašivanje javnosti, i opet jedna velika laž.

Izvor: Cenzolovka.rs

Ostavite komentar

avatar