Vraćena aškenaska sinagoga u Zemunu

1
490
zemun

AGENCIJA za restituciju vratila je 19. maja Jevrejskoj opštini sinagogu u Zemunu. Sinagoga je vraćena po Zakonu o restituciji imovine crkvama i verskim zajednicama, a Jevrejska opština Zemun obavezala se da će da omogući zakupcima dalje korišćenje prostora u skladu sa ugovorom. Reč je o Udruženju srpsko-jevrejskog prijateljstva “Vitezovi hrama Jerusalima” i “Sač plus”. Država sada ima rok od mesec dana da pokrene upravni spor, ukoliko je nezadovoljna.

Temelji sinagoge su postavljeni 1850. godine, na mestu starog sefardskog hrama,osveštana je i osposobljena 1863. Izgrađena je od donacija jevrejskih domaćinstava-svako je davao u skladu sa svojim mogućnostima. Međutim, to nije bilo dovoljno, pa su sedišta u sinagogi davana u zakup. Narednih osamdesetak godina, do okupacije, ovde je bilo stecište verskog i kulturnog života malobrojnih zemunskih aškenaza.

”Početak kraja”

Nemačke trupe su ušle u Zemun 12. aprila 1941. godine, i zabranile svako masovno okupljanje. Okupatori su opustošili i opljačkali sinagogu, uništili sve relikvije, i tako oskrnavnjenu su je koristili kao magacinski prostor.

Nakon oslobođenja, većina jevrejskog stanovništva je stradala u koncentracionim logorima. Malobrojni Jevreji  nisu uspeli da prikupe sredstva za dovođenje sinagoge u prethodno stanje. Jevrejska zajednica je na kraju, 1962. godine za malu sumu novca prodala ovo zdanje skupštini opštine Zemun, uz neformalno obećanje od strane gradskih vlasti – da će se ona koristiti kao kulturni centar (tada još uvek nije bilo izgrađeno Zemunsko Narodno pozorište).

I ”Disko 202” i ”trista čuda”

Šezdesetih godina ovde su organizovane svirke, pa je ubrzo postala popularno mesto za izlazak. Ova prva diskoteka u Zemunu se zvala ”Disko202”, na predlog Zorana Modlija, prvog beogradskg radijskog di-džeja na Radiju 202, koji je redovno puštao muziku u ”popularnom diskaću”. Priča se da je upravo ovde, u Ulici rabina J.Alkalaja broj 5, nastala kultna YU grupa.  Zanimljiv je podatak da je jedan od prvih di-džejeva u gradu bio i David Albahari, Zoranov drug iz gimnazijskih dana, a danas uvaženi književnik.

Ovaj spomenik kulture koristila je i Filharmonija mladih, Кnjiževno društvo ”Pismo”, Savez boraca Zemuna. Služilo je i kao mesna zajednica, ali i kao streljana.

Trenutno se u sinagogi nalazi ”Sač”, restoran domaće kuhinje.

Priča iz ”Sača”

Bračni par koji drži restoran tvrdi da je ovaj spomenik kulture zatekao u očajnom stanju.

”Ovo je trula i propala zgrada. Кada smo, pre sedam godina iznajmili ovaj prostor, šalitra je bila svuda, i dalje imamo problem s njom. Zakon nam zabranjuje da bilo šta menjamo, pregrađujemo i dozidamo”. Na pitanje šta se nalazi na gornjem spratu, rekli su: ”Sve sama krš i pustoš, u tim prostorijama su nekada bile učionice.” Кažu da su u dobrim odnosima sa članovima Jevrejske opštine Zemun – oni su često njihovi gosti.

Sem specifičnie argitekture, nema nagoveštaja da je ovaj prostor nekada bio  rezervisan  za molitvu

Već su navikli na radoznalce, koji uđu u dvorište sinagoge-restorana, zagledaju okolo, fotografišu. Jednom su dobili ponudu od izvesnog gospodina, koji je tu želeo da napravi restoran košer kuhinje. Nisu mu se javili. ”Кafana kao kafana, možda je pravednije da ovde bude restoran jevrejske kuhinje. Ali tu smo gde smo, šta sad da se radi. Da nije nas zakupaca, ovo mesto bi odavno propalo,” rekla je vlasnica.

Akcija za povraćaj sinagoge

Savez jevrejskih opština je reagovao još 1997. godine, kada je Vojislav Šešelj bio na vlasti u Opštini Zemun. Te godine je u zemunskim novinama objavnjen konkurs u kome se sinagoga nudi u zakup onome ”ko ponudi najpovoljnije finansijske uslove i najbolji program rada, pri čemu je poželjno obavljanje ugostiteljsko-kulturne ili turističke delatnosti.”

Jevrejska opština Zemun od 2005. godine prikuplja sredstva za otkup ovog kulturnog spomenika od Opštine Zemun.

U neposrednoj blizini ove, nalazi se i jedna sefardska sinagoga, koja je oštećena u bombardovanju 1941.godine. Ona nije u upotrebi, i personifikacija je tužnog i ružnog ophođenja prema nekadašnjem religijskom i kulturnom zdanju.

Sukat Šalam je jedina aktivna sinagoga u Beogradu i Srbiji, i nalazi se u samom centru grada, u ulici Maršala Birjuzova.

1
Ostavite komentar

Aleksandra Dabizic

Sefardska sinagoga je srusena. Procitati Nasledje br.2,izdanje ZZSKGB, Beograd, 1999, autor Aleksandra Dabizic