Zakon o ozakonjenju i zabrana nelegalne gradnje najveća farsa

6
690
nelegalne kuce

Nakon najave ministra građevinarstva da će nelegalna gradnja biti sprečena, u zemunskom naselju Altina nelegalna gradnja se nesmetano nastavlja. Poražavajuća je činjenica da se prećutno odobrava gradnja stambenih zgrada, hotela… Svako može nekažnjeno da prekopa ulicu u cilju nelegalnog priključka na struju, vodovodnu mrežu… Takođe, česta je pojava, uzurpiranje, i onako uskih, ulica u cilju dobijanja još kojeg kvadrata stambene zgrade.

Nelegalno izgrađene zgrade, od npr. 40 stanova, priključuju se na struju direktno na banderu što je mimo svakog propisa. Takvi objekti bi trebali biti priključeni direktno na trafo stanice. Takođe, vodovodna mreža, čiju su izgradnju finansirali građani Altine, postaje nedovoljna za novoizgrađene hotele koji često imaju bazene i, samim tim, velike potrebe za vodom. Кanalizaciona mreža ne postoji, čitave zgrade se priključuju na septičke jame koje se brzo pune i počinju da se izlivaju, te su tako potencijalna opasnost od zaraza.

Svedoci smo da je početkom 2016. godine na više lokacija na Altini započeta izgradnja novih zgrada koje se grade na brzinu, čak i subotom i nedeljom.

Sistem funkcioniše na sledeći način:

Investitor koji je, po pravilu, fizičko lice, kupuje plac, obično manje površine npr.5 ari, jer ga prostor za pristup zgradi i parking ne interesuju. Cena placa je u proseku 6.000€, dakle plac je 30.000€.
Nakon toga počinje gradnja zgrade u osnovi oko 300m² i to obično prizemlje + 4 sprata. Dakle, ukupne površina je oko 1500m² što je oko 40 stanova.

Ako neko prijavi nelegalnu gradnju, građevinske inspekcije ne reaguju na adekvatan način. Isproban način je prebacivanje odgovornosti. Tako npr. za objekte do 800m² nadležna je zemunska građevinska inspekcija, dok je za objekte preko 800m² nadležan grad Beograd. U slučaju prijave nelegalne gradnje, na lice mesta izlazi zemunska inspekcija i sugeriše investitoru da što pre izgradi objekat kako bi prešao površinu od 800m², a zauzvrat dobijaju mito u iznosu od 4.000€ do 10.000€ po objektu. Nakon 800m² prestaje njihova nadležnost, a građevinska inspekcija grada Beograda prebacuje odgovornost na Zemun pošto, kako oni kažu, nisu nadležni za Altinu i tako se gradnja nastavlja. Takođe, postoje slučajevi da inspekcija postavi traku i upozorenje da onome ko ukloni traku o zabrani radova preti novčana i zatvorska kazna. Ali, čak i da se realizuje kazna za fizička lica, ona nije veća od 1.000€.

Investitor, naravno, angažuje neprijavljene radnike, obično s juga Srbije, jer su manje plaćeni. Кoriste nekvalitetne materijale za izgradnju, jer ih ne interesuje upotrebna dozvola objekta. Кakav je materijal u pitanju, najbolje možemo da vidimo na demit fasadama zgrada posle prošlogodišnjeg nevremena (grada).
Nelegalno izgrađen objekat povezuje se na infrastrukturu i to na dobro uigran način.

Po zakonu, nelegalni objekti ne mogu da se priključe na elektrodistributivnu mrežu, ali za
zemunsku elektrodistribuciju to nije problem. Priključenje takvih objekata se vrši direktno sa
bandere što je mimo propisa. Za tu uslugu investitor plaća mito od oko 10.000€. Za ovakav
objekat je neophodna trafo stanica i kablovi većeg preseka. Regularan priključak za ovakav
objekat bi koštao 50.000€ do 100.000€.

Takođe, priključak na vodovodnu mrežu nije problem. Obično ga privatno urade zaposleni u Vodovodu, te sugerišu investitoru da prijavi takav priključak, te da ga legalizuje. Tako se postavljaju cevi manjeg prečnika što leti dovodi do manjeg pritiska u vodovodnim cevima.

Ovakav objekat će biti priključen na septičku jamu koja se brzo napuni i dolazi do njenog izlivanja što ugrožava stanovnike ovog naselja. Bitno je da izdrži dok se ne prodaju stanovi.

Raskopavanje ulice nije nikakav problem, seče se uzak kanal, a instalacije se postavljaju na dubinu od 20-30cm, na kraju se betonira.

Čest je slučaj izlaska zgrade na put, te ograđivanja dela puta i sužavanja i onako uskih ulica. Na taj način država otvoreno uvlači građane u međusobne sukobe, jer nadležni ne reaguju.

Tako izgrađen objekat od 1500m² prodaje se u proseku za oko 800€/m². Dakle, ukupno 1.200.000€. Ovakav objekat se uradi u rekordnom vremenskom roku od samo 2 meseca.

Ukupni troškovi na izgradnji objekta su:

materijal i radovi na izgradnji: 350.000€,

plac: 30.000€,

mito za građevinsku inspekciju: 10.000€,

mito za nelegalno priključenje struje: 10.000€,

mito za nelegalno priključenje na vodovodnu mrežu: 2.000€

što čini ukupne troškove od 402.000€.

Dakle, investitoru ostaje zarada od oko 800.000€ i to za samo 2 meseca. Кo kaže da se u Srbiji ne može zaraditi?!!!

Pri tome, država nema nikakvu korist!

Nakon prodaje stanova odgovornost investitora prestaje, stanari treba da legalizuju objekte.
Novi Zakon o ozakonjenju je donet specijalno za ovakve investitore. Ako posedujete kuću, teško ćete doći na red za ozakonjenje. I to je moguće, ali, da bi vas uvrstili preko reda, cifra se kreće oko 500€.

Da li će neko da reaguje?

Miloš Nikolić

Izvor: Vaseljenska

6
Ostavite komentar

avatar
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
LemajicIlijaBanebajkoviti evroPAJAClazar markovic Recent comment authors
najnoviji stariji najviše ocenjeni
lazar markovic
Gost
lazar markovic

Strasno cime se bave nije samo Altina , pogledajte objekat u Prvomajskoj koji se radi 8 god ruglo naseg grada niko nije kriv izvodjac radova umro ….a narod se useljava u nedovrsenu zgradu .

bajkoviti evroPAJAC
Gost
bajkoviti evroPAJAC

Što se konkretno tiče Altine i gradnje po Zemunu treba pogledati ko su tzv. investitori i njihova veza sa rukovodstvom opštine. Time dobijamo odgovor zašto inspekcijske službe Zemuna ne reaguju u skladu sa zakonskim ovlašćenjima. Najprostije, bilo koju meru da preduzmu biva stopirana u vrhu opštine a ispektori su pod pretnjom otkaza. I posle se pitamo otkud malom super Dekiju toliko nekretnina u kratkom roku kao i imovina ostalih visokih funkcionera opštine Zemun. Upravo od tih investitora jer da bi neko krenuo u rizičan posao mora da bude podoban opštinskom rukovodstvu, da se dobro otvori i time stiče zaštitu za… Ceo tekst »

Bane
Gost
Bane

Sve je objašnjeno. Zna se i ko su investitori neki Goran Stojanović, Kramer, Kuća poverenja i slični. To su saznanja sa ulice jer zvanično često nepostoji tabla ko su investitori na samom gradilištu. Inspektori su ucenjeni poslom, možda ne primaju lično mito ali se za ta radna mesta biraju beskičmenjaci i zastrašeni poslušnici. Prevareni se ne usuđuju da se upuste u sudsku borbu sa investitorima zbog lošeg kvaliteta izvedenih radova, zbog pretvaranja tavana i podruma u stanove,zbog laži da će biti obezbeđen parking i ostalo. A na ulici se priča da i tu Gaša uzima procenat.

Bane
Gost
Bane

Sve je objašnjeno. Zna se i ko su investitori neki Goran Stojanović, Kramer, Kuća poverenja i slični. To su saznanja sa ulice jer zvanično često nepostoji tabla ko su investitori na samom gradilištu. Inspektori su ucenjeni poslom, možda ne primaju lično mito ali se za ta radna mesta biraju beskičmenjaci i zastrašeni poslušnici. Prevareni se ne usuđuju da se upuste u sudsku borbu sa investitorima zbog lošeg kvaliteta izvedenih radova, zbog pretvaranja tavana i podruma u stanove,zbog laži da će biti obezbeđen parking i ostalo. A na ulici se priča da i tu Gaša uzima procenat.

Ilija
Gost
Ilija

Mislim da se zna tko stoji iza svega samo pogledamo imovinske karte opstinski funkcinera Matica brace Kovacevic i sve ce biti jasno.

Lemajic
Gost
Lemajic

U mojoj ulici ‘Emila Zatopeka’ na Altini se upravo gradi takva jedna zgrada pored moje kuce na placu od 7 ari,ima 4 sprata i 32 stana,sad su uradili i septicku jamu,za parking naravno da nece imati mesta,a ulaz u zgradu je pored mog dvorista neka dva metra.Deset puta su stavljali one trake da je zabranjena gradnja tokom godine posto su radovi poceli negde na prolece 2017,ali investitor je nastavljao gradnju.
Ako neko ima odgovor sta raditi u ovoj situaciji spreman sam da ga poslusam.