Zapaljen automobil člana privremenog organa u Mladenovcu

0
226
mladenovac

U Mladenovcu je zapaljen automobil jednog od članova Privremenog organa ove opštine (SO Mladenovac je raspuštena odlukom Vlade Srbije). Ovaj, još jedan u nizu, akata nasilja u političkom životu lokalnih zajednica zaista jeste za svaku osudu, a mi ćemo, hladne glave, pokušati da analiziramo sve okolnosti koje su dovele do ovog kriminalnog akta.

Već je negde napisano da je Aleksandar Vučić jedan od najdoslednijih sledbenika Nikole Makijavelija- bukvalno se, čitajući Makijavelija, mogu predviđati potezi koje će povlačiti Vučić. Jedna od glavnih preporuka slavnog Italijana vladaocu jeste da se odluči da li će da vlada uz pomoć naroda ili uz pomoć plemstva (što je naš Prinčipe svakako već odlučio), a da one koji čine opasnost po njegovu vlast stalno uznemirava raskolima. Tako je nastala grupa Andreje Mladenovića koja se zove samostalni DSS.

Samostalni DSS je predvorje naprednjaka, čiji je zadatak da maksimalno oslabi svoju izvornu stranku. Sada postaje jasno koliko daleko gleda Vučić u budućnost i shvatamo zašto je dobar deo beogradske i vlasti u još nekim lokalnim samoupravama prepustio za većinu nepotrebnom DSS. Budući da sada jedini obris opozicionog delovanja sa jasnim evroskeptičnim stavom (ukoliko izuzmemo radikale, čiji je predsednik svojim ponašanjem potrošio sav kredit stvoren blistavom haškom pobedom) postoji u grupi koju čine DSS i Dveri, Vučićev adut koji će ovom delu opozicije odvući deo glasova, takozvani samostalni DSS, mora da ima i izvore finansiranja- zato im je prepuštena nesrazmerno velika vlast u brojnim beogradskim opštinama, između ostalih i u raspuštenoj, mladenovačkoj.

Vratimo se na Vulinovića. On je dugogodišnji funkcioner mladenovačke opštine, iako nikada preterano omiljen među kolegama. Imao je običaj da se predstavlja kao savetnik predsednika SO Mladenovac, iako takva funkcija ne postoji. Ono što je posebno za pohvalu kod Vulinovića, jeste njegova briga za članove sopstvene porodice. Naime, Vulinović je u opštinu Mladenovac zaposlio suprugu Dijanu, kumu Sanju Radosavljević, rođenog brata Borisa i još nekoliko bliskih prijatelja ili članova familije. Uz pomoć gradskih odbornika SNS i JS SPS Vulinović dolazi do članstva u privremenom odboru opštine, iako već ima zaposlenje u kabinetu zamenika gradonačelnika ( Andreja Mladenović, primedba autora), tako da Vulinović ima punu platu iz skupštine Grada i nadoknadu za članstvo u privremenom odboru.

Iako se, po saopštenjima dogradonačelnika Mladenovića i ostalih koji su reagovali na ovaj slučaj, Vulinović predstavlja kao “borac za pravdu koji je stradao od onih koji su nezakonitim radnjama oštetili Mladenovac” podsetićemo ponovo da je reč o dugogodišnjem mladenovačkom funkcioneru koji je i ranije imao prilike da reaguje na to navodno bezakonje.

Članstvom u Privremenom organu Vulinovićeva briga o porodici dolazi još više do izražaja- njegova supruga Dijana postaje načelnik Odeljenja za opštu upravu, kuma Sanja Radosavljević postaje opštinski javni pravobranilac, prijateljica iz Zadra, Bilja Mijić postaje načelnik odeljenja za građevinske poslove i urbanizam, ali sve to ima jednu tamnu senku- Vulinovićev rođeni brat je ostao bez funkcije, što je zaista, u tradiciji porodičnih vrednosti, nešto što ne može da bude prihvatljivo. Možda malo popravlja utisak to što mu je tast postavljen u Nadzorni odbor JP Direkcije za planiranje i izgradnju Mladenovca.

Šalu na stranu, nasrtaj na nečiju privatnu imovinu, pa i bezbednost (što svakako jeste problem kada vam neko zapali automobil) jeste nedopustiv, teroristički akt i na taj način se ne mogu rešavati političke nesuglasice.

Međutim, ne možemo celu jednu garnituru ljudi koja je godinama vršila vlast u Mladenovcu nazvati kriminalcima samo zato što je jedan od njih naprasno odlučio da igra za naprednjački tim i krene da se sveti svojim dojučerašnjim kolegama, ostavljajući mnoge od njih na ulici, bez posla.

Zemunske novine upućuju javni apel nadležnim organima da se počinioci paljenja automobila Predraga Vulinovića što pre pronađu i privedu sudovima, a Predragu Vulinoviću i njegovom šefu Andreji Mladenoviću želimo puno sreće i uspešan rad u redovima Srpske napredne stranke.

Ostavite komentar

avatar