ZAUSTAVITI TIRANIJU REŽIMA! Vlada napisala strategiju za uklanjanje nepodobnih sajtova!

0
24
vucic

Predlog strategije intelektualne svojine predviđa mogućnost da država uklanja nepodone sajtove bez prethodne odluke suda, rekao je Bojan Perkov iz “Share fondacije”.

Prema njegovim rečima, to je pokušaj uvođenja cenzure interneta u Srbiji.

– Ukratko, korišćenje tekstualnih, slikovnih ili video citata u kontekstu i za potrebe kritičke analize, iznošenja ličnog stava, informisanja zajednice ili šire javnosti, edukovanja pojedinih ciljnih grupa, i tome slično, činilo bi osnovu za delovanje. Sajtovi nezavisnih medija, biblioteka, nastavnih onlajn programa, blogera, i tako dalje, svi bi se mogli naći na udaru administrativnih odluka o ‘uklanjanju’”, rekao je Perkov za portal Autonomija.

Prema njegovim rečima, stvaranje baze koja bi sadržavala podatke o aktivnostima na internetu sa ličnim podacima korisnika bi potpuno obesmislilo privatnost građana i obeshrabrilo bilo koga da se upusti u postavljanje ili preuzimanje sadržaja sa interneta, iz straha da će biti stavljen u bazu “sumnjivih lica”, koju predvidja Predlog strategije.

– U takvoj atmosferi ne možete da imate poverenje u svog internetskog provajdera i druge aktere koji vam pružaju različite usluge na Internetu. Pokretanje bilo kakvog biznisa sa onlajn sadržajem bi takodje značilo ulazak u ‘rizične vode’, što sputava inovacije i razvoj digitalnih biznis modela zbog pravne nesigurnosti, kazao je Perkov.

Predlog strategije za period od 2016. do 2020. godine je podnelo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a nacrt je trenutno na javnoj raspravi, do 22. novembra.

Predlogom je predviđeno neutralisanje “spornih” sajtova, bez razlikovanja vrste i namene sadržaja koji se osporava, zatim blokiranje i zaplena domena sajtovima koji krše prava intelektualne svojine, dok će se ujedno obavljati i prikupljanje obaveštajnih podataka o uplatama od platformi za plaćanje preko interneta, kao i provajdera usluga za onlajn oglašavanje.

Autor Predloga stregije nije poznat, a autorstvo je pripisano radnoj grupi nepoznatog sastava, koju je osnovalo Koordinaciono telo za efikasnu zaštitu prava intelektualne svojine.

Beta

Ostavite komentar

avatar