ZEMUNCI POKLONILI STAN POLICAJCU, SAD SE GORKO KAJU: Izgradio terasu nelegalno, demonstrira moć značkom i pištoljem! (FOTO) (VIDEO)

1
221
FOTO: FILIP PLAVČIĆ / Stanari zgrade u Zemunu uplašeni zbog komšije policijskog službenika koji zloupotrebljava svoja ovlašćenja

Ništa nije slutilo da će suživot s pripadnikom MUP postati nepodnošljiv

Zgrada u Zemunu u ulici Gospodska 1, koja je pod zaštitom države, do pre nekoliko godina bila je poznata po mirnom životu i nesebičnoj brizi stanara o predratnoj vili u kojoj je nekad davno živela porodica Karamatin.

Ipak, u jednom trenutku sve se promenilo.

Tri porodice koje žive u ovoj zgradi 2001. godine sporazumno su dodelile tavan službeniku zemunske policije, bez novčane nadoknade, da sagradi stan.

Nakon toga krenuo je njihov ne tako miran život u zgradi.

FOTO: ESPRESO.RS / Zgrada u Zemunu u ulici Gospodska broj 1 koja je pod zaštitom države

Naime, oni tvrde da je Siniša Cvetojević zloupotrebio njihovu humanost i rešio da im zagorča život, iako su oni bili ti koji su mu obezbedili krov nad glavom.

Ekipa iz portala Espreso razgovarala je s Oliverom Mićović, stanarkom ove zgrade, koja nam se obratila za pomoć, jer kako kaže, iako su svoj problem izložili svim nadležnim isntistucijama, već godinama sve tapka u mestu.

FOTO: FILIP PLAVČIĆ / Olivera Mićević sa ostalim stanarima vodi bitku sa policijskim službenikom koji se ponaša kao da je zgrada njegova

– Ovo je stan moje porodice. Pre godinu i po dana sam se preselila ovde kad su počeli problemi s komšijom Sinišom Cvetojevićem koji je pripadnik zemunskog MUP-a. Problemi postoje od 2011. godine. Preselila sam se da bih pomogla mami i ostalim stanarima da se udružimo i pravno pokušamo da tom čoveku stanemo na put – objašnjava Olivera.

Ona dodaje da su se 2001. svi stanari dogovorili da bez novčane nadoknade, Cvetojeviću dodele tavanski prostor, dakle,zajedničku prostoriju zgrade, kako bi on na taj način rešio stambeno pitanje. 

– Sačinili smo ugovor gde smo mu dodelili 40 metara kvadratnih. Vrlo brzo posle toga je on tražio da mu dodelimo još deset kvadrata, jer je planirao da proširi svoju porodicu. Izašli smo mu u susret i dodelili mu i to. Ipak, njemu je nekih 52 kvadrata, koliko je sve iznosilo, bilo malo, te uspeva da uknjiži skoro sedamdeset metara kvadratnih – objašnjava naša sagovornica.

FOTO: FILIP PLAVČIĆ / Ugovor u kome piše da je Cvetojević tavanski prostor dobio od stanara bez novčane naknade

Paradoks je da gospodin koji je nije imao krov nad glavom, na kraju dobija najveći stan u ovoj zgradi.

S obzirom na to da je zgrada u Gospodskoj ulici pod zaštitom države i da stanari ne mogu da promene prozore koji su iz doba Austrougarske bez saglasnosti opštine, komunalne inspekcije i ostalih nadležnih institucija, postavlja se pitanje kako Cvetojević uspeva da “na crno” izgradi terasu

– Tad su počeli naši prvi problemi. Zgradi nisu ojačani temelji, zbog njegovog građenja terase, stan ispod njegovog je pretpreo oštećenja i inspekcija je imala uvid u to. Ipak, on ne prima građevinske inspektore u stan da bi se izmerio nivo oštećenja, već traži njihov sudski nalog.

FOTO: FILIP PLAVČIĆ / Terasa koju je Cvetojević izgradio na crno

Prema rečima naših sagovornika, sve je počelo kad je iznad stana broj 3 procurio krov i Savet zgrade je odlučio da je potrebno da se sanira taj deo krova iznad zajedničke zgrade. Polovinom avgusta 2016. godine radnici-poznanici stanara zgrade su krenuli da unose građevinski materijal u zajedničko dvorište prema dogovoru Saveta zgrade, ali je Siniša Cvetojević pozvao patrolu koja je legitimisala radnike, a zatim im je Cvetojević rekao da ne mogu da unose materijal u dvorište.

Došlo je do sukoba vlasnice tri stana od ukupno četiri u zgradi s njim. Sve je potom kulminiralo s dva odlaska u stanicu policije Zemun. Razlog zbog kog su stanari uputili pritužbu Upravi policije bio je taj što smatraju da Siniša Cvetojević možda ima neku protekciju u policijskoj stanici Zemun kao njen član.

Oliverina majka, Ljiljana Mićević, inače predsednica skupštine stanara, dodaje da Cvetanović nije tražio njihove potpise, te da je terasu sagradio nelegalno.

FOTO: FILIP PLAVČIĆ / Ljiljana Mićević, predsednica Savate stanar u zgradi u gospodskoj ulici u Zemunu

– Ja i ostali stanari smo tad počeli da se plašimo. Obraćao nam se sa: “Da li znate vi ko sam ja”, “ja sam policajac zemunskog MUP, imam veze”… Kad je došao u našu zgradu bio je “mali, ponizni” službenik, u međuvremenu je avanzovao i s jednog pristojnog ponašanja, krenuo je da ispoljava nasilničko ponašanje. Da preti ljudima u zgradi, da ih vređa, vređa ljude koji su mu pomogli da reši stambeno pitanje – priča Ljiljana.

Olivera dodaje da Cvetojević često u prolazu zna da izvadi značku ili pokaže sužbeni pištolj koji nosi oko pasa, i na taj način demonstrira svoju “nadmoć”

Svako od stanara imao je sukob s Cvetojevićem iz nekog razloga. V. V, stanar ove zgrade, ispričao je za naš portal da mu je Siniša Cvetojević zvonio na vrata koja je otvorila njegova supruga i tražio da ga vidi.

– Izašao sam i on mi je pred svedocima koji su bili u kuhinji pored otvorenih vrata i sve razgovetno čuli rekao: “Tvoja strina je tvog strica prerano oterala u grob, a sad je i tebe uvalila, ne znaš u kakve si probleme upao!”. Ovu rečenicu posmatram i kao pretnju po moju bezbednost. Potom mi je tražio da mu obezbedim ključ od tavanskog prostora iznad stana kojem živim i koji je prethodno Savet zgrade zatvorio zbog toga što se Cvetojević u toku noći peo na tavanski prostor iznad stana u kome živim i palilo zaštitni najlon na krovu, pomerao stvari i bacio tetrapak od dva litra soka niz krov. (Radnici su tada menjali crep na krovu jer je pretpreo oštećenja usled Cvetojevićevog renoviranja).

FOTO: PRIVATNA ARHIVA / Najlon na krovu za koji stanari sumnjanju da je Cvetojević progorio

– Objasnio sam mu da je Savet zgrade doneo odluku I razloge zbog kojih je to urađeno, a on je na to odmahnuo rukom, kao da Savet zgrade nije važeći I rekao mi na kraju: “Ključ da mi obezbediš i videćeš ti kad ti stigne tužba!”.

Stanari zgrade u Gospodskoj ulici uveli su video nadzor upravo zbog Cvetojevićevog malteretiranja, a onda su ga uhvatili kako pomera bezbednosnu kameru koja se nalazi u zajedničkom hodniku i snima
zajednički prostor zgrade i na taj način je onemogućio dalje snimanje.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA / Onesposobljava kameru ispred vrata komšije

Nekoliko puta kamere su zabeležile da je Cvetojević stavio lepak u brave od vrata zajedničkih prostorija, koje su zaključane, jednoglasnom odlukom ostalih stanara.

 

Sve video snimke i fotografije, stanari su priložili kao dokaz ndležnim institucijama.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA / Brava u koju je ubačen lepak

Iz Zavoda za zaštitu spomenika su izlazili na teren i konstatovali da je terasa izgrađena na crno, ali ni to nije sprečilo Cvetanovića. Prema rečima naših sagovornika, izvodi se jasan zaključak da dotični gospodin želi da se domogne svih preostalih slobodnih kvadrata u zgradi, uzme deo zajedničkog krova i ulazi u podrumske prostorije.

Olivera naglašava da su Sinišu više puta prijavljivali Unutrašnjoj kontroli, ali da oni njihovu pritužbu šalju zemunskom MUP, a oni budu u situaciji da u kancelariji gde Cvetanović sedi, njegov kolega saslušava Oliveru i ostale stanare. Pored Unutrašnje kontrole policije, Odeljenja za zakonitost policije, Ministarstva policije, stanari su Cvetojevića tužili građevinskoj i komunalnoj inspekciji, kao i Zavodu za zaštitu spomenika, ali niko nije ništa učinio. 

Čak ni gradnja na crno i narušena estetika zgrade ovim porodicama nisu problem, već ih plaši bezbednost same stambene jedinice, jer niko ne garantuje da se nešto neće srušiti. 

Suočeni s konstantnim problemom i očajni jer ne mogu da prekinu agoniju koju im Cvetojević priređuje, jer nadležne insituciije padaju na svim ispitima zakonitosti, Olivera i ostali stanari doneli su odluka da sve zajedničke prostorije stave “pod ključ”.

FOTO: FILIP PLAVČIĆ / Stanari su se obraćali svim nadležnim institucijama

– To ne znači da ne može da ih koristi samo on, već niko od nas. Problem postaje još veći jer nas ono zastrašuje, prekoračuje svoja policijska ovlašćenja, tako što nam konstantno zove policiju. Mi smo organizovali prolećno čišćenja podruma, jer kad je gradio stan on je napunio podrum šutom. Naravno, iznošenje šuta dosta košta. Mi smo platili kamione da iznesu taj šut,  a on naravno u tome nije učestvovao – priča Oilvera i dodaje da, dok su oni čistili podrum, Cvetojević ih je prijavio za “narušavanje javnog reda i mira”. 

– Na prolećno čišćenje podruma izašle su nam tri policijske patrole, dva zamenika tužioca, forenzika i zamenik komandira stanice. Postoji i zapisnik. Prijavljuje nas dok čistimo podrum, kaže da krademo njegove stvari… Pa, to je van svake pameti. 

Valja napomenuti da stanari zgrade u Gospodskoj 1 nemaju lični sukob s Cvetojevićem. Štaviše, oni su njemu rešili stambeno pitanje, bez novčane nadoknade, nisu se bunili kad je gradio na crno, čak ni kad je napravio terasu. Digli su glas onog trenutka kad su u njihovoj zgradi krenule pretnje. 

Olivera, njena majka i ostali stanari s kojima smo razgovarali, rekli su nam da su oni pokušali mirnim putem da reše ovaj probelm i s Cvetojevićem ljudski izađu na kraj. Međutim, on je na humani gest svojih komšija odgovorio nasilničkim ponašanjem, pretnjama i konstantnim uvredama.

FOTO: FILIP PLAVČIĆ / Olivera i ostali stanari su pokušali pravno da stanu na put Cvetojeviću, ali bezuspešno

Olivera objašnjava da su čak i Cvetojeviće kolege iz MUP u Zemunu njima nezvanično rekli da je “Siniša navikao da sve dobija za džabe”, kao i da je prilikom adaptacije stana bio oslobođen svih taksi. Naime, stan u centru Zemuna dobio je za celih 400 evra, jer, kako objašnjava naša sagovornica, kao izbeglica iz Hrvatske, Cvetojević je u Udruženja izbeglica aplicirao da dobije pomoć u vidu materijala kako bi tavan koji je dobio od komšija adaptirao u stan.

I tu nije stao.

Kako nam je objasnila gospođa Ljiljana, Cvetojević je rekao da “želi podrum kako bi tu napravio sebi teretanu kad ode u penziju”. Takođe, komšijama je rekao da želi da prisvoji i zajedničko dvorište, kako bi napravio bazen za svoju decu.

Cvetojević je stan uknjižio 2006. godine u Katastru u Zemunu. Podsećanja radi, te iste godine pola katastra sa sve direktorkom bilo je optuženo za malverzacije i zloupotrebu slžbenog položaja.

FOTO: FILIP PLAVČIĆ / Olivera i ostali stanari su pokušali pravno da stanu na put Cvetojeviću, ali bezuspešno

Ekipa  portala Espreso potražila je i gospodina Cvetojevića, kako bismo čuli njegovu stranu priče. Međutim, nismo mnogo toga saznali.

Na pitanja odgovarao je pitanjima. Više puta je naveo da 42 metra kvadratna nije dobio na poklon, već da je sve uredno platio, uprkos ugovoru u kome piše drugačije.

Tražio je od nas da proverimo “dosije” ostalih stanara i više puta ponovio: “Sve što kažu lažu, znači ja sam svoj stan uknjižio”. 

Takođe, kad smo ga pitali kako je mogao da sagradi terasu bez potpisa i saglasnosti ostalih stanra, kratko nam je rekao: “Šta će mi njihovi potpisi, ja sam vlasnik ovog stana”, i rekao da idemo u tužilaštvo.

I dok stanari u Zemunu žale zbog svoje dobrote i pitaju se da li je policajac jači od zakona ove zemlje, Cvetojević sebe ne smatra krivim što komšije zbog njega više nisu mirni i sigurni u svojoj zgradi.

Espreso.rs

Ostavite komentar

1 KOMENTAR na "ZEMUNCI POKLONILI STAN POLICAJCU, SAD SE GORKO KAJU: Izgradio terasu nelegalno, demonstrira moć značkom i pištoljem! (FOTO) (VIDEO)"

avatar
najnoviji stariji najviše ocenjeni
Neven Zemun Vojvodina
Gost
Neven Zemun Vojvodina

Kakav ološ. Ima li neki od tih dobeglica da je normalan, da nije ili lopov, ili siledžija ili nacionalista ..ili sve od toga?